Categorieën
buurtzorgnetwerk

Buurtzorgnetwerk

Het stadsbestuur heeft 3 buurtzorgnetwerken erkend. Dit zijn projecten die buren samenbrengen om vrijwillig te zorgen voor elkaar. Goed nieuws! Tegelijk willen we als bewegingspunt een stap verder door in meerdere buurten in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven een buurtzorgnetwerk op te starten.

Op de foto hierboven: het team van buurtzorgnetwerk ‘de buurthuiskamer’ op het begijnhof.

“Gewoon goede buren zijn voor elkaar”

Onder impuls van bewegingspunt Herentals heeft het stadsbestuur 3 buurtzorgnetwerken erkend. Dit zijn projecten die buren samenbrengen om vrijwillig te zorgen voor elkaar. Wat we toejuichen! Tegelijk willen we nog een stap verder. Want wellicht zijn er in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk nog buurten waar een buurtzorgnetwerk kan worden opgestart. Jouw input als inwoner is meer dan welkom op onze online Denkdag op zondag 27 september.

In deze coronaperiode hebben we in heel wat straten en buurten in onze stad hebben een grote solidariteit zien ontstaan. Mensen applaudisseren samen voor de zorg, doen boodschappen voor hun buren, of bieden zich als vrijwilliger voor allerlei taken aan via het platform Herentals Helpt.

Die solidariteit moeten we straks ook in het leven na corona vasthouden. De buurtzorgnetwerken zijn een initiatief om warme wijken te maken. We willen mensen helpen om elkaar beter te leren kennen en te zorgen voor elkaar.

Matthias Verhegge

Of je nu oud of jong bent, wanneer je zorg nodig hebt, blijf je het liefst zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wonen.

Matthias Verhegge, lid bijzonder Comité voor Sociale Dienst

“En als je zelf niet meteen zorgbehoevend bent, heb je wellicht graag een fijn contact met je buren. En wil je misschien al eens boodschappen doen voor wie dat niet meer zelf kan. of samen leuke acties bedenken die de wijk aangenamer maken. Gewoon goede buren zijn voor elkaar”, zegt Matthias Verhegge.

Schroom

Tegelijk heeft onderzoek uitgewezen dat er veel schroom is om hulp aan te bieden of te vragen. “Daarom willen we onze buurtzorgnetwerken linken aan de werking van lokale initiatieven en professionele zorg- en welzijnsorganisaties die vaak een goed zicht hebben op de noden. Zo dragen we bij aan een buurtgerichte en betaalbare zorg, dichtbij de persoon die zorg nodig heeft. En maken we de wijk voor iedereen warmer, motiveert Matthias.

3 erkende buurtzorgnetwerken in Herentals

Voor de drie erkende buurtzorgnetwerken trekt de stad nu de nodige financiële middelen uit. Het gaat om

  • de werking rond de Boekerij op de Molekens,
  • Wijkcentrum De Gagel van de vzw Zewopa in de Gagelstraat,
  • een nieuwe ontmoetingsplaats voor de bewoners van het begijnhof waar onze partnerorganisatie Familiehulp het voortouw neemt:

“Dit past in onze opdracht om collectieve gezinszorg of opvang in groep voor al onze doelgroepen binnen de gezinszorg voor jong en oud te organiseren”, zegt regiodirecteur van Familiehulp Leo Van Den Bogerd.

Leo van den Bogerd

“We doopten dit project ‘de buurthuiskamer’: het huidige begijnhofcafeetje wordt een ontmoetingsruimte voor mensen in de buurt. Met activiteiten en animatie om zo de sociale cohesie een duwtje in de rug te geven en eenzaamheid tegen te gaan.”

Leo Van Den Bogerd, Familiehulp

Online denkdag rond buurtzorg > Kom jij?

Met bewegingspunt Herentals dragen we graag ons steentje bij om nog bijkomende buurtzorgnetwerken in kaart te brengen en nieuwe ideeën op te doen. Om zo het stadsbestuur te inspireren. Iedereen is welkom om mee te denken!

Stap 1: onze online denkdag op zondag 27 september. Doe jij mee?

  • Hoe laat: 10-12 u.
  • Waar: aan je computer thuis

Gratis inschrijven doe je door het formulier hieronder in te vullen. Jouw input is welkom!

PS: Als de coronaregels het tegen dan toelaten, organiseren we deze denkdag in levende lijve in Hotel Karmel in Herentals. We houden je op de hoogte!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *