Categorieën
buurtzorg

Buurthuiskamer op het begijnhof

De ‘buurthuiskamer’ op het Herentalse begijnhof is 1 van de 3 erkende buurtzorgnetwerken in onze stad. Familiehulp neemt hier het voortouw om het huidige begijnhofcafeetje uit te bouwen tot een ontmoetingsplaats voor mensen in de buurt.

Op de foto hierboven: het team van buurtzorgnetwerk ‘de buurthuiskamer’ op het begijnhof.

“Ontmoetingsruimte voor mensen in de buurt”

Onder impuls van bewegingspunt Herentals trekt het stadsbestuur de nodige financiële middelen uit voor 3 buurtzorgnetwerken. Dit zijn projecten die buren samenbrengen om vrijwillig te zorgen voor elkaar. Een daarvan is de nieuwe ontmoetingsplaats voor de bewoners van het begijnhof waar onze partnerorganisatie Familiehulp het voortouw neemt:

“Dit past in onze opdracht om collectieve gezinszorg of opvang in groep voor al onze doelgroepen binnen de gezinszorg voor jong en oud te organiseren”, zegt regiodirecteur van Familiehulp Leo Van Den Bogerd.

Leo van den Bogerd

“We doopten dit project ‘de buurthuiskamer’: het huidige begijnhofcafeetje wordt een ontmoetingsruimte voor mensen in de buurt. Met activiteiten en animatie om zo de sociale cohesie een duwtje in de rug te geven en eenzaamheid tegen te gaan.”

Leo Van Den Bogerd, Familiehulp

Door corona staat de effectieve opstart van de Buurthuiskamer on hold. Het is nu wachten op groen licht van de overheid. Het team van verzorgenden en de maatschappelijk werker staat alvast klaar.

Dit initiatief van de buurthuiskamer op het begijnhof maakt deel uit van onze ambitie om met bewegingspunt Herentals warme wijken te maken in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk. We willen mensen helpen om elkaar beter te leren kennen en te zorgen voor elkaar.

Matthias Verhegge

“Of je nu oud of jong bent, wanneer je zorg nodig hebt, blijf je het liefst zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wonen.”

Matthias Verhegge, lid Bijzonder Comité voor Sociale Dienst

Doe jij mee?

Met bewegingspunt Herentals dragen we graag ons steentje bij om nog bijkomende buurtzorgnetwerken in kaart te brengen en nieuwe ideeën op te doen. Om zo het stadsbestuur te inspireren.

Leeft er iets in jouw buurt? Of heb je een idee rond buurtzorg?

Vertel het ons.

Want alle ideeën om het sociale weefsel in onze stad te versterken zijn welkom!

Lees meer over buurtzorg in Herentals.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *