Categorieën
fietsbieb

Fietsbieb: leen een kinderfiets voor een prikje

Altijd weer een nieuwe kinderfiets op maat kopen, is een flinke hap uit het gezinsbudget. In de fietsbieb leen je voor weinig geld een tweedehandse kinderfiets. Als sociale beweging zijn we fan van dit initiatief dat betaalbaarheid vooropstelt.

In oktober hebben we in Herentals waarschijnlijk een fietsbieb. Hier kan je voor een prikje een kinderfiets lenen en die weer inruilen voor een groter exemplaar als hij te klein wordt. De fietsbieb is een vrijwilligersinitiatief dat er komt op vraag van bewegingspunt Herentals.

Kinderen groeien als kool

Altijd weer een nieuwe kinderfiets op maat kopen, is een flinke hap uit het gezinsbudget. “In de fietsbieb leen je op een makkelijke en goedkope manier een fiets voor kinderen tot 12 jaar. Tweedehands maar tiptop in orde”, vertelt Bart Wynants van Fietsbieb Kempen. Hoe het werkt? “Voor 20 euro fietsgeld en een waarborg van 20 euro, mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. Die mag je zoveel wisselen als je wil voor een groter exemplaar of voor een ander model uit het aanbod. Wil je meerdere fietsjes gebruiken, dan kan dat: je betaalt per fiets het fietsgeld en de waarborg. Schenk je een kinderfiets in goede staat aan de fietsbieb, dan mag je een jaar lang gratis kinderfietsen lenen.”

Bart Wynants

Delen is (opnieuw) hip. Het taboe rond ’tweedehands’ verdwijnt stilaan.

Bart Wynants, Fietsbieb Kempen

11de fietsbieb in de Kempen

De fietsbieb is oorsponkelijk een initiatief van beweging.net Mechelen-Turnhout en Stroming vzw. Vandaag hebben al tien Kempense gemeenten een fietsbieb: Geel, Herselt, Merksplas, Mol, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Turnhout, Vorselaar en Westerlo. Positieve ervaringen, knowledge en redenen genoeg voor bewegingspunt Herentals om ook te ijveren voor een uitleenpunt in onze stad.

Ook voor grootouders

“Als stadsbestuur zijn we dit idee zeer genegen”, zegt Peter Bellens (CD&V), schepen van Gelijke Kansen. “Het is een grote besparing op het gezinsbudget én goed voor het milieu. Ook voor grootouders is de fietsbieb een dankbaar initiatief om een betaalbare kinderfiets te lenen. Bijvoorbeeld in de zomervakantie om samen met de kleinkinderen een toertje te maken.

De expertise van beweging.net in de fietsbiebs zetten we graag mee in om het uitleenpunt in onze stad te uit te bouwen. De fietsbieb komt in het voormalige Francesco-Paviljoen, of het nieuwe Upstores City in de Bovenrij.”

Fietslessen

Peter Bellens

Fietsen is een hulpmiddel om meer mensen te laten deelnemen aan onze samenleving.

Peter Bellens, schepen van Gelijke Kansen

Ook leeft het idee om aan de Herentalse fietsbieb fietslessen te koppelen. “Het klinkt verrassend, maar Herentals telt heel wat inwoners die niet kunnen fietsen. Denk maar aan nieuwe Belgen waarbij fietsen niet in hun cultuur zit”, zegt Peter Bellens. “Vooral vrouwen zijn vragende partij. Met de fiets zijn ze mobiel en verhogen hun kansen op de arbeidsmarkt. Dit helpt hen om te integreren in de samenleving. Kortom, het haalt mensen uit hun isolement.”


Als sociale beweging zijn we grote fan van de fietsbieb.

En wel daarom:

Je 4 voordelen van de fietsbieb:

  • Goed voor je portemonnee.
  • Fietsen is gezond en milieuvriendelijk.
  • Fietsen maakt mensen mobiel, haalt mensen uit hun isolement.
  • Fietsen is doen!

Vrijwilligers gezocht: doe je mee?

De fietsbieb in Herentals draait op vrijwilligers. Ben je een handige harry of hariette en maak je graag je handen vuil om fietsen te repareren? Of vind je administratie leuk en heb je zin om fietsbiebers verder te helpen in hun zoektocht naar een kinderfiets? Meld je als vrijwilliger aan bij Bart Wynants op regio.kempen@fietsbieb.be of op + 32 14 40 31 62. Doen!

Lees meer over de fietsbiebs in onze regio.

Heb je vragen rond de fietsbieb in Herentals?

Of bel Bart op + 32 14 40 31 62.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *